Badem – riznica vitamina i minerala

Iako se uvriježilo mišljenje da spada u grupu orašastih plodova, badem (lat. Prunus amygdalus) je zapravo član skupine koštuničavog voća. U tom je smislu blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve.

Badem je oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju. U 18. stoljeću španjolski misionari su ga donijeli u Kaliforniju, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih proizvođača badema u svijetu.

Postoje dvije vrste badema:
  • slatki badem (Prunus amygdalus dulcis) – to je badem koji skoro svakodnevno konzumiramo i
  • gorki badem (Prunus amygdalus amara).

Gorki badem izgledom je nešto širi i kraći od slatkog, ali je gorak i stoga nije jestiv. Međutim gorki badem je odličan izvor vitamina B17. Posvetit ćemo se slatkom bademu i njegovim brojnim nutricionističkim i zdravstvenim blagodatima.

Badem – najzdravija namirnica

Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki dio dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. Sto grama badema sadrži 22 g ugljikohidrata od čega 12 g dijetalnih vlakana, što je 49% potrebnih vlakana dnevno. Dijetalna vlakna nedostaju većini ljudi koji se hrane klasičnom zapadnjačkom prehranom. Iznimno su važna za redovitu probavu te služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem probavnom sustavu.

U 100 grama badema nalazimo 21 gram bjelančevina, što je 42% od dnevne preporučene količine za odraslu osobu. Bademi su bogati zdravim mastima pa tako 100 grama badema sadrži 49 grama masti, od kojih su 31 gram mononezasićene masne kiseline, a 12 grama polinezasićene masne kiseline.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:

  • 140% preporučene dnevne količine mangana
  • 75% magnezija
  • 60% bakra
  • 50% fosfora
  • 130% vitamina E
  • 51% riboflavina (B2)

Slatki bademi su jestivi, dok gorke bademe koristimo za izradu bademovog ulja.

Antioksidansi u bademu

Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale. Oni su u zadnje vrijeme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.

Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina. Sto grama badema donosi čak 131% dnevno potrebnog vitamina E. Kožica badema sadrži 20 flavonoida, koji sinergijski djeluju s vitaminom E i udvostručuju ukupno antioksidativno djelovanje badema. To je još jedan od razloga zašto valja koristiti hranu umjesto pojedinačnih dodataka prehrani.

Zdravstvene prednosti badema

1. Prevencija srčanog udara

Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. Više je studija utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45%. Prema tim istraživanjima, izbacite li dio nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mlijeka i zamijenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 posto.

Za ovo možda nisu zaslužne samo mononezasićene masne kiseline, već njihova kombinacija s vitaminom E te mineralima kojima je badem bogat. Također, dokazano je da navedena kombinacija masnih kiselina, vitamina i minerala u bademima pomaže u smanjenju loših LDL masnoća za 8 do 12%. Bademi također snizuju C-reaktivni protein (CRP) koji uzrokuje upale koje oštećuju arterije.

2. Kontrola šećera u krvi

Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi utjecaj badema na razinu šećera u krvi. Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim glikemijskim indeksom, poput šećera i bijelog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i pretilosti.

Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno smanjuje glikemijski indeks drugih namirnica i razinu šećera u krvi. Drugim riječima, badem korigira naglo povećanje šećera u krvi i negativne posljedice po organizam koje ono donosi.

3. Smanjuje loš kolesterol

Bademi su dobar izvor mononezasićenih masti i nekih polinezasićenih masnoća koji pomažu smanjiti razinu lipoproteina niske gustoće (LDL ili “loš” kolesterol). Šaka badema svakodnevno može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 8 do 12 posto.

Šaka badema svakodnevno može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 8 do 12 posto.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Bademi imaju visoku razinu kalija, a nisku razinu natrija. Oba su čimbenici koji reguliraju krvni tlak. Visoka razina magnezija u bademima ima vrlo pozitivan učinak na naše arterije i vene te nam tako pomaže kod poboljšanja ukupnog protoka hranjivih tvari kroz naše tijelo. Sadrži i željezo, koje pomaže prenositi kisik u sve tjelesne stanice i organe.

5. Jača kosti, zube i mišiće

Dobar su izvor kalcija koji sprječava osteoporozu i jača kosti, zube i mišiće. Također nudi i druge hranjive tvari koje pomažu u povećanju mineralne gustoće kostiju, što pomaže ojačati koštani sustav.

6. Pomaže u gubitku težine

Bademi imaju visoku razinu vlakana, proteina i dobrih vrsta masnoće koje brzo zadovoljavaju apetit te ćete stoga manje vjerojatno imati osjećaj gladi i težnju za prejedanjem. Istraživanja su pokazala da je niskokalorijska dijeta bogata bademima dobra za pretile osobe kod gubitka težine.

7. Smanjuje rizik od raka

Budući da ima visoku razinu prirodnih vlakana, poboljšava kretanje hrane kroz debelo crijevo, a time sprječava rak debelog crijeva. Odličan je izvor vitamina E, fitokemikalija i flavonoida koji potiskuju rast stanica raka dojke. Također je bogat izvor bora koji pomaže u sprječavanju raka prostate.

8. Sprječava razvoj žučnih kamenaca

Ljudi koji jedu najmanje 5 badema dnevno imaju 25% manji rizik od razvoja žučnih kamenaca, potvrđuje istraživanje. Bademovo ulje također posjeduje i laksativna svojstva te tako pomaže pri dobivanju meke stolice i rješavanju problema sa zatvorom.

Badem je odličan izvor vitamina E, fitokemikalija i flavonoida koji potiskuju rast stanica raka dojke.

9. Dobar je za kosu

Masaža bademovim uljem pomiješanim sa sokom od amla voća (amalaki) može spriječiti gubitak kose. Također sprječava sijedu i prorjeđenu kosu. A poznato je da pomaže i kod peruti.

10. Odličan je za kožu

Kožica od badema sprječava suhu kožu, prištiće i mitesere, a dobar je i kao dugoročni lijek za akne. Također poboljšava ten i izgled preranog starenja kože. Hrani kožu, čineći ju glatkom i mekom.

11. Pobuđivač energije

Hranjive tvari prisutne u bademima poput proteina, mangana, bakra i riboflavina su korisne za generiranje energije u našem tijelu. Čokolada od badema je nešto što morate imati ako ste uvijek u pokretu.

12. Dobar je za mozak

Badem je izvor mnogih hranjivih tvari koje pomažu u razvoju mozga. Ayurveda preporuča pet natopljenih badema svako ujutro za maksimalan rad mozga. Fenilalanin, kemikalija koja potiče rad mozga, a prisutna je u bademima, pomaže nam u zdravom razvoju naših kognitivnih funkcija.

13. Dobar izvor proteina

Bademi, kao i svi orašasti plodovi, pružaju jedan od najboljih biljnih izvora proteina. Oni pružaju visoko kvalitetni i vrlo apsorbni protein. Četvrtina šalice (sadrži oko 30 badema) sadrži oko 7,6 grama proteina.

RECEPTI

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko izvrstan je i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mlijeka.

Sastojci
  • 1 čaša badema
  • 4-5 čaša vode
  • malo meda ili agava sirupa, po želji
Priprema

Bademe ostavite namočene u vodi preko noći. Ujutro ocijedite i stavite ih u blender. Dodajte vodu i blendajte u nekoliko navrata sve dok bademi ne budu skroz sitni. Sve to dobro procijedite kroz gazu i zasladite (po želji).

Bademovo mlijeko je gotovo!

Maslac od badema

Maslac od badema jednostavno je napraviti, no trebat će vam malo strpljenja. Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati žlicu-dvije maslinovog ulja i malo soli.

Cijeli postupak trajat će 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender. Meljite badem sve dok ne poprimi strukturu malaca.

Maslac od badema – izvor proteina i energije

Gdje kupiti i kako čuvati bademe?

Danas nije nikakav problem pronaći bademe, jer ih ima u gotovo svakoj većoj trgovini s prehrambenim artiklima kao i u trgovinama zdravom hranom. Bademe ćete uglavnom naći bez ljuske. Ako se dobro čuvaju, to ne bi trebao biti nikakav problem.

Kod kupovine badema pripazite da se ne savijaju pod pritiskom prstiju te da imaju slatkast miris. Gorak i oštar miris je znak da je badem pokvaren.

Čuvajte badem u hermetički zatvorenim posudama na tamnom i hladnijem mjestu. Možete ga čuvati u hladnjaku, a ako ga stavite u zamrzivač može potrajati i do godinu dana.

Bademe možete kupiti oljuštene i s kožicom. Kožica sadrže flavonoide i samim tim je vrlo zdrava pa je nemojte izbjegavati, ako vam ne stvara probleme.

 

10 namirnica koje potiču mršavljenje

Dr. Chatterjee: Promjenom prehrane izliječite dijabetes tipa 2

Jutarnji smoothie za oporavak crijeva i probleme sa štitnjačom

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads